ARM Boards, klein maar fijn!
29 oktober 2020
Kabel internet soorten en maten
5 januari 2021

Automatisch Internetten, easy!

Python is een toegankelijke programmeertaal met heel veel functies. Een van de populairste toepassingen is het automatiseren van herhalende of saaie taken. Hier lees je wat je nou allemaal er mee kan en hoe je een begin kan maken.

je omgeving

programmeren gebeurt vrijwel altijd in een doelgerichte omgeving, denk aan programmas zoals Visual Studio of VS Code. Deze geavanceerde text editors kunnen je code netjes en overzichtelijk maken en je scripts nakijken voor fouten. Mijn voorkeur gaat uit naar VS Code wegens het lichte gewicht en gebruik van open-source.

Een ander onderdeel van je omgeving zijn de modules die je gebruikt voor je code. Zie het als een uitbreidingspakket voor python om dingen makkelijker te maken of je meer functies te geven. Maarja, hoe hou je al die modules nou netjes en geordend?

Je modules in orde houden doe je met een programma zoals Anaconda. Dit programma geeft je de mogelijkheid om verschillende “bundels” te maken van verscheidene modules. Hierdoor kan je een pakket maken waar alleen de dingen inzitten die je nodig hebt.

Je Webbrowser Automatiseren

Het automatiseren van je webbrowser is gemakkelijk te doen met de module genaamd Splinter. Deze module is gebaseerd op een geavanceerdere module genaame Selenium. Splinter maakt het besturen van de browser en het vinden van elementen echter wat makkelijker.

pip install Splinter

Als je het bovenstaande commando invoert in je Command Prompt wordt de Splinter module geinstalleerd.

De volgende stap is het maken van een python bestand en de module aanroepen.

from splinter import Browser

browser = Browser("chrome")

dit stukje code laadt de splinter module en definieert dat de browser die gebruikt gaat worden Google Chrome is. Om google Chrome te gebruiken is het wel belangrijk dat we de juiste driver gebruiken. Om Chrome ook echt te kunnen gebruiken moeten we van je website van google de chromedriver downloaden. Deze is hier te vinden.

browser.visit("https://google.com/")

Dit stukje code opent een browser venster en navigeert naar de aangegeven link. In dit geval is dat google.com.

browser.find_by_name("zoek").fill("voigi.com")

de bovenstaande code zoekt op de huidige pagina het element met de naar “zoek” en vult hier vervolgens “voigi.com” in. De naam van een object is vaak af te lezen door de HTML van je webpagina te inspecteren.

browser.find_by_name(" Google Zoeken").click()

een andere krachtige manier om te interacteren met een website is het aanklikken van knoppen. Dit kan je op de bovenstaande manier doen. Door de bovenste twee commando’s te herhalen op verschillende manieren wordt het al snel mogelijk om te interacteren met veel verschillende websites.

Geef een reactie