Starten met elektronica
10 augustus 2020
Kamerplanten voor iedereen!
10 september 2020

Bier brouwen doe je thuis!

Het maken van bier is iets dat de mensheid al duizenden jaren doet. Het is zelfs zo oud dat men speculeert dat bier rond de zelfde tijd is uitgevonden als brood.

Vroeger mengde men granen met kokend water om een slurrie te maken. Nadat ze deze slurrie lieten staan voor enige tijd begon dit spontaan te gisten en ontstond er bier. Door de jaren heen heeft dit proces zich verder uitgebreid en verfijnt. Rond het jaar 1400 werd hop de voornaamste smaakmaker voor bier. De frisse smaak van de plant gaan goed samen met de antibacteriële stoffen die vrijkomen wanneer het gekookt wordt met het bier. Tegenwoordig brouwen we nogsteeds met granen, hop en gist.

Thuis bier brouwen

Het brouwen thuis werkt iets anders als bij commerciële brouwerijen. Wij gaan gebruik maken van de “brew in a bag” methode. Deze methode maakt gebruik van een kaasdoek om de granen gescheiden te houden van het water. Hierdoor hoeven we minder te filteren en wordt ons bier uiteindelijke helderder.

Maischen

De eerste stap bij het maken van bier is het maischen. In deze stap verwarm je het bier voor een bepaalde tijd op precieze temperaturen. Hierdoor gaan de enzymen in het gemalen graan het zetmeel omzetten tot suiker. Deze suiker kan vervolgens door onze gist omgezet worden tot alcohol. Voor het maischen verwarm je het water voor volgens je recept en giet je de granen in je kaasdoek. Deze kaasdoek gebruik je als een soort grote theezak.

Zodra je het maischschema gevolgt hebt kan je de wort (water met suikers) afgieten in een andere pan. vervolgens spoel je nog de aangegeven hoeveelheid water door je zak met granen om de laatste hoeveelheid suikers er uit te halen. Knijp vervolgens de kaasdoek goed uit om zo veel mogelijk wort over te houden.

Koken

De volgende stap om bier te brouwen is het koken van de wort en het toevoegen van de hop. Het koken van de wort dood enige bacteriën die er in zitten en trekt de aroma’s uit de hopbloemen. Door hop toe te voegen op bepaalde tijdstippen in het uur waarin het bier kookt worden verschillende smaken ontrokken.

Als de hop toevoegd wordt aan het begin van de kook zal het een meer bittere smaak overbrengen. Dit komt omdat de oliën en zuren in de hop afgebroken worden en omgezet worden tot bittere aroma’s.

Wanneer je hop aan het einde van de kook toevoegt zullen de stoffen minder afgebroken worden waardoor het een frissere en hoppige smaak aan het bier geeft.

Het is belangrijk dat alles wat in contact komt met het bier na het koken steriel is. Anders loop je het risico dat er bacteriën gaan groeien tijdens het gisten.

Gisten

Na het koken koel je het bier zo snel mogelijk af tot 20/25 graden Celcius. Dit kan je doen door een koelspiraal in het water te zetten of door je pan in een bak met ijswater te zetten. Nadat je bier gekoeld is kan je je gist toevoegen. Hierna sluit je je gistvat af en moet je de aagegeven hoeveelheid tijd wachten.

Het gisten van bier bestaat uit twee verschillende stappen. De primaire vergisting en de secundaire vergisting. De primaire vergisting is de meest actieve periode van je bier. In deze tijd zal alle suiker in je bier omgezet worden naar alcohol. In de tweede fase zullen de aroma’s in je bier zich verder ontwikkelen.

Bottelen

Na het gisten is het tijd om je bier in flesjes te gieten en ze te laten rijpen. Dit rijpen zorgt ervoor dat er koolzuur in het bier gaat zitten.

Zodra je klaar bent met gisten zal je zien dat er veel bezinksel onder in het gistingsvat zit. Dit bestaat voornamelijk uit dode gistcellen en andere stukjes die nog in je bier zaten van het koken. Het is belangrijk dat je deze laag niet meeneemt als je je bier uit het gistingsvat haalt.

Zodra je je bier uit het vat hebt gehaald voeg je een kleine hoeveelheid suiker toe. Deze suiker geeft de levende gistcellen in je bier de mogelijkheid om nog een beetje koolzuurgas te maken in het flesje. Let wel op dat je niet te veel suiker toevoegt anders loop je het risico dat de flesjes ontploffen. Zodra je je flesjes gevult hebt kun je ze laten rijpen voor ongeveer 2 weken. Hierna kan je genieten van je eigen gebrouwen bier!

Geef een reactie