Ikigai, De ultieme balans
22 juli 2020
Een computerlab in je huiskamer.
5 augustus 2020

Leerbewerken, hoe start ik?

Werken met leer is een eeuwenoude kunst. Als jij wil beginnen met het maken van je eigen kledingstukken of accessoires lees je hier hoe je hiermee kan beginnen.

Leer

Het looien van leer is net als het bewerken een ambacht die al voor honderden jaren bestaat. Gelukkig is het tegenwoordig veel sneller en beter dan vroeger.

Het looien van leer veranderd de structuur van de koeienhuid waardoor het niet opdroogt en hard wordt. Bij dit proces komen veel gevaarlijke stoffen kijken. Gelukkig worden er tegenwoordig steeds betere en veiligere stoffen ontwikkeld.

Gereedschap

Je hebt een aantal basisgereedschappen nodig om te beginnen met het bewerken van leer.

Mes & Snijmat

Een van de belangrijkste gereedschappen is een mes. Het wordt vooral gebruikt om de ruwe stukken leer op maat te snijden voor verder gebruik. Je hebt verschillende soorten messen met verschillende voor- en nadelen.

Iets anders belangrijks is een snijmat. Deze mat is van een rubber materiaal gemaakt waardoor het erg snijvast is. Hiermee bescherm je je werkbank en jezelf.

Diamantbeitel & Hamer

Een diamantbeitel is een stuk gereedschap dat erg nauwkeurig een aantal gaten kan maken in het leer. Deze gaten worden gebruikt om meerdere stukken aan elkaar te klinken of naaien.

De hamer wordt gebruikt om op de beitel te slaan en zo de gaten te maken. Het belangrijke verchil met een normale bankhamer is dat deze voornamelijk van hout of plastic is om je beitel niet te beschadigen.

Schaven

Je hebt meerdere verschillende schaven om verschillende groeven of kanten aan het leer te maken. Deze zijn gereedschappen zijn essentieel voor het maken van complexere vormen.

rechte schaven worden gebruikt om het leer uit te dunnen op plekken waar het veel moet buigen. Hierdoor is de kans op scheuren kleiner en gaat je product langer mee.

Een kant schaaf wordt gebruikt om de randen van het leer af te ronden of een schuine kant te geven. Deze schaaf gebruik je vooral voor het afwerken van randen.

Groefschaven kunnen gebruikt worden om groeven te maken die een vaste afstand van de kant staan. Dit is ideaal voor het maken van stiksels omdat deze dan gelijk ligt met het leer.

Naald & Draad

Naald en draad is essentieel om losse stukken leer aan elkaar te maken. Nadat je de gaten in het leer gemaakt hebt met de diamantbeitel kun je naald en draad gebruiken om de verschillende stukken met elkaar te verbinden. Een groot verschil met je gewoonlijke naald en draad is dat het draad vaak veel dikker is en minder flexibel. De naalden zijn ook groter en minder scherp omdat de gaten al in het leer gemaakt zijn.

Geef een reactie