Help! Ik heb teveel hobby’s.
16 juli 2020
Ikigai, De ultieme balans
22 juli 2020

Geïnspireerd raken, kan dat bewust?

Bewust Inspiratie opdoen

Iedereen is we eens inspiratieloos. Je voelt je lui, maar je wil niet stilzitten. Je wil graag iets doen, maar alles is saai.
veel mensen die hier tegen aan lopen proberen geinspireerd te raken door dingen te bekijken op Instagram of Pinterest. Maar helpt dit nou echt?

Zelf bedacht of gevonden?


Wanneer je inspiratie op probeert te doen door dingen van anderen te bekijken ben je jezelf aan het afleiden. Je hersenen focussen op de dingen die je voor je ziet, en je vergeet heel even dat je niet weet wat je moet doen.
En dan ineens schiet het je te binnen! Je weet ineens iets waar je je in kan gaan verdiepen. Vol energie ga je op onderzoek uit en ga je aan de slag. Maar komt dit nou doordat je dingen van anderen bekijkt of doordat je even niet na hoeft te denken. Ik zie het als je hersenen die even kunnen gaan dagdromen. Eigelijk precies hetzelfde als wanneer je onder de douche staat of op de wc zit. Je droomt weg en je hersenen hebben de tijd om eens goed na te denken. Dit momentje dagdromen is erg belangrijk als je iets creatiefs doet. Naar mijn mening helpt het enorm met het verzinnen van originele ideeën.

Je hersenen werken constant met partronen. Lopen, eten, ademen, kijken, werken, alles is een vast pad datt je hersenen aflegt. soms kom je echter vast te zitten op zo'n pad. Op dat moment weet je eigelijk niet wat je moet. En je kan niet zomaar van je pad afwijken. Hierbij komt het onderbreken van het pad kijken. Als je iets doet wat minimale inzet van je hersenen vraagt gaan je hersenen op zichzelf ronddwalen, dit ervaar je als dagdromen. Dit ronddwalen laat je hersenen buiten de standaard paden bewegen en nieuwe paden aanleggen. Deze nieuwe paden hebben de mogelijkheid om je die nieuwe inzichten te geven.

Het vinden van inspiratie is iets waar designers en onderzoekers al jaren onderzoek naar doen. Er zijn over het algemeen 2 werkwijzen voor het vinden van creativiteit.

Vaste opdrachten

Op scholen en online kom je deze manier erg vaak tegen. Een vaste set oefeningen die voor jou kunnen leiden tot een origineel idee. Voor sommigen is dit een feilloze manier om op goede ideeën te komen. Voor anderen is het echter problematisch. Als je geforceert iets onderneemt voelt het vaak als onbelangrijk, hierdoor ga je er automatisch minder aandacht aan besteden. Hierdoor zijn de dingen die je bedenkt vaak net iets minder of gewoon saai. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de andere werkwijze.

Toeval en State of Mind

Het effectief inzetten van dagdromen en goed geplaatste afleiding werkt voor mij het beste als ik met ideeën moet komen. Ik probeer mijzelf af te leiden met andere dingen tot ik vaak ineens willekeurig iets bedenk. Iets wat ook goed werkt is om jezelf zo op te stellen dat je er vooral niet te serieus mee omgaat. Hierdoor denk je minder aan problemen of obstakels die kunnen komen kijken. Je kijkt dan vooral naar de dingen die wel kunnen. Dit kan soms vreemde ideeën opleveren maar ze zijn vaak wel origineel en interessant.

Geef een reactie