Automatisch Internetten, easy!
10 december 2020

Kabel internet soorten en maten

Kabel internet komt in moderne huizen steeds minder vaak voor. De meeste apparaten beschikken over wi-fi en je modem is vaak snel genoeg voor al je doeleinden. En wanneer je modem niet je hele huis of tuin kan bedekken kan je voordelig repeaters kopen om je dekking te verbeteren.

Voor sommige dingen heb je echter een internet kabel nodig. Gamen, meerdere video streams, of snelle data opslag voor je computerlab zijn een paar van deze toepassingen. Het voordeel van bedraad internet is de stabiliteit en natuurlijk de hogere snelheid.

wi-fi heeft bijvoorbeeld een maximumsnelheid van 240 megabit per seconde. cat5e kabel kan daarintegen snelheid tot 1 gigabit per seconde aan. Het grote nadeel van kabel internet is echter dat een kabel niet overal beschikbaar is. Daarom lees je hier welke kabels perfect zijn voor jouw use-case.

Kabeltypes

Internetkabels bestaan uit twee hoofdcategorieën, Shielded en Unshielded.

Shielded kabels hebben een laag folie om de draad zitten op het signaal te beschermen tegen storingen. Deze kabels zijn vaak iets dikker en worden vooral ingezet in locaties waar veel storende signalen voorkomen zoals fabrieken of luchthavens.

Unshielded kabels worden het meest ingezet op locaties met weinig storingsbronnen. Voornamelijk thuis of op kantoor. Deze kabel komt vrijwel volledig overeen met de shielded kabel, echter heeft deze geen laag folie. Hierdoor is de kabel wat dunner, lichter en goedkoper. Tevens kunnen ze gemakkelijk zelf aangelegd worden met een gereedschapset.

Snelheids categorieën

Unshielded kabels komen in verschillende snelheidscategorieën.

Deze categorie begint bij cat5 en loopt op tot cat 7.

statistieken van verschillende soorten netwerkkabels

Geef een reactie