Leerbewerken, hoe start ik?
28 juli 2020
Starten met elektronica
10 augustus 2020

Een computerlab in je huiskamer.

Mensen die werken in het ICT/Netwerk veld krijgen te maken met een snel veranderende industrie. Om bij te blijven of om nieuwe dingen te leren kan je als hobbyproject een “homelab” starten.

Wat kan ik ermee?

Een homelab is eigelijk een omgeving waarin je vrij dingen kan uitproberen en testen. Omdat jij zelf volledige controle hebt over de hardware maakt het niet uit als iets fout gaat of niet werkt. Hierdoor is het een prima manier om nieuwe dingen te leren in je werkveld.

Wat gaat dat kosten?

Je kan het maken van jou homelab op verschillende manieren aanpakken. veel mensen beginnen met iets kleins zoals een Raspberry Pi of een Intel NUC. Het voordeel hiervan is dat ze erg stil zijn en weinig stroom verbruiken. Een nadeel van een Raspberry Pi is echter dat ze geen beschikking hebben tot Virtualisatie. Waar ze wel erg goed voor zijn is het werken met Containers.

Een andere manier om met je homelab te beginnen is om tweedehands hardware te kopen van sites zoals ebay. Hier kan je relatief goedkoop een gebruikte server aanschaffen. Deze servers hebben aanzienlijk meer kracht voor een prijs die te vergelijken is met de Intel NUC. Het nadeel van gebruikte servers is dat ze erg veel geluid maken en stroom verbruiken. Hierdoor zijn ze beter geschikt voor het plaatsen in je garage.

Tot slot zal je een netwerkswitch nodig hebben om alles aan het internet te verbinden. Iets wat wel belangrijk is om te onthouden is dat netwerkswitches die bedoeld zijn om in een rek te plaatsen vaak meerdere kleine ventilatoren hebben die erg veel geluid maken. Het is mogelijk om de ventilatoren zelf te vervangen. Als je dit doet vervalt wel de garantie van je apparaat.

Organisatie

Nadat je al je gewenste spullen hebt moet je het natuurlijk ergens kwijt kunnen. Veel mensen kopen een 19″ server rek om alles netjes te organiseren.

Als je geen grote servers hebt kan je eventueel ook alles plaatsen in een kleiner 10″ rek. Deze rekken zijn eigelijk bedoeld voor netwerk apparatuur, maar ze werken ook fantastisch voor kleine homelabs.

Geef een reactie