Geïnspireerd raken, kan dat bewust?
20 juli 2020
Leerbewerken, hoe start ik?
28 juli 2020

Ikigai, De ultieme balans

Wat je kan doen om jou balans te vinden

Sommige mensen leiden hun leven met gevoelens van leegte, onzekerheid of nutteloosheid. Deze gevoelens kunnen worden veroorzaakt door een verkeerde balans tussen hobby’s en werk.

In Japanse cultuur is men vaak erg gedreven. Dit geld vooral voor werk maar ook voor hobby’s en persoonlijke ontwikkeling. Zij hebben het systeem genaamd Ikigai ontwikkelt.

Wanneer mensen te veel gefocust zijn op hun werk is er een kans dat andere elementen in hun leven overschaduwd worden. Hierdoor kan men zich leeg of nutteloos voelen. Om dit tegen te gaan is het belangrijk dat je buiten je werk dingen onderneemt om de andere peilers aan te vullen.

Heb je bijvoorbeeld een belangrijke baan waar je goed in bent, maar mis je de passie? Probeer dan iets te vinden waar jij 100% van houd. En waar je naar uit kan kijken. Wat nog beter werk is als je dit kan combineren met je werk. Op die manier wordt je werk een onderdeel van iets wat jij leuk vind.

Zoek naar idolen

ga op zoek naar mensen waar jij tegenop kijkt. Ga eens kijken wat zij doen om hun balans te vinden en probeer dit na te doen. Goed gejat is immers beter dan slecht bedacht.

Probeer iets nieuws

Toeval zit in een klein hoekje. Dus probeer zo veel mogelijk nieuwe dingen om iets te vinden wat echt jou ding is. Dit kan gaan om je werk, maar dit kan zeker ook met hobby’s.

Ben niet bang om te falen

Dit klinkt waarschijnlijk erg cliché maar het is wel waar. Ben niet bang om die dingen te proberen waar je onzeker van bent. Grote kans dat het je een compleet nieuw perspectief geeft.

Geef een reactie